Oorzaken van dun haar

OORZAKEN VAN DUN HAAR

WIJ HEBBEN DE PASSENDE OPLOSSING

Haaruitval is heel normaal, ieder mens verliest gemiddeld zo’n 50 – 100 haren per dag. Maar wanneer u meer haar verliest dan er weer bij groeit kan het tot kaalheid leiden.
Bij het verlies van meer dan 150 haren per dag spreken we van haarverlies. Merkt u een plotselinge toename in haaruitval? Deze klacht komt steeds vaker voor, zowel onder vrouwen en mannen, én van verschillende leeftijdscategorieën met verschillende haarstructuren. Inmiddels zijn er een aantal verklaringen hiervoor bekend. Lees ze op deze pagina.

Stress kan een oorzaak zijn van dunner wordend haar. Dat komt doordat bij stress de hormoon cortisol en adrenaline wordt aangemaakt. Normaal gesproken wordt adrenaline afgebroken na zware inspanning, alleen is dit niet het geval bij stress. De arenaline wordt opgehoopt in het lichaam. Omdat de bloedcirculatie op de hoofdhuid zwak is, hoopt de adrenaline zich hier voornamelijk op. Zo komt de adrenaline in de talgklieren terecht en zorgt het voor een overproductie van melkzuur in de talgklieren. Dit zorgt ervoor dat je haar uitvalt en dunner wordt.

Dunner haar door een slechte eetpatroon is ook mogelijk. Dit komt doordat de haarzakjes bepaalde voedingsstoffen nodig heeft om goede haargroei te bevorderen.  Gebrek aan deze voedingstoffen kunnen leiden tot haaruitval en dun haar. Het gaat dan om de volgende voedingstoffen:

 • Proteïne: proteïnerijk voedsel zijn onder andere, vis, vlees en eieren.
 • Ijzer: voedsel waar veel ijzer in zit zijn onder andere, rood vlees zoals rund, lams en kalfsvlees. Peulvruchten zoals sperzie, soja en witte bonen. en groente zoals spinazie, bietjes en broccoli.
 • Vitamine B: Vitamine B zitten onder andere in: vlees, vis, ei en zuivel.
 • Vitamine C: Vitamine C is vooral terug te vinden in groente en fruit. Voornamelijk in bessen, aardbeien en kiwi’s

Dun haar door corona is ook mogelijk. Dit wordt ook wel telegeen effluvium genoemd. Corona kan lichamelijk en emotionele stress veroorzaken. Dit kan ervoor zorgen dat je haar dunner wordt.

Chemotherapie is eigenlijk een behandeling met de geneesmiddel cytostatica.  Cytostatica zorgt ervoor dat de kankercellen stoppen met groeien of zelfs de cellen doden. Helaas valt de chemotherapie niet alleen de kankercellen aan, maar ook gezonde lichaamscellen waaronder ook de cellen in de haarzakjes. Vaak zijn deze cellen heel erg gevoelig voor de chemotherapie, met haaruitval en zo dun haar als gevolg.

Iedereen zowel man als vrouw maakt het mannelijk hormoon Dihydrotestosteron (DHT) aan. Dit hormoon zorgt voor de mannelijke eigenschappen zoals lichaamsbeharing, zwaardere stem en spiergroei. DHT kan zich hechten aan de haarzakjes, op zich is dit nog geen probleem. Alleen zijn de haarzakjes van sommige mensen gevoelig voor dit hormoon. Hierdoor wordt de groeifase van de haarzakjes verkort wat kan leiden tot dunner haar.

Dun haar als gevolg van het innemen van medicijnen kan ook gebeuren. De medicijnen die hier verantwoordelijk voor zijn, doen dit door de groeifase van het haarfollikel te verkorten en sneller overgaan naar de overgangsfase, die het haar voorbereidt om uit te vallen.

Voorbeelden van geneesmiddelgroepen met deze bijwerking zijn:

 • cytostatica (chemotherapie)
 • medicijnen tegen psychose en depressie
 • bloeddrukmiddelen
 • antistollingsmiddelen
 • maagzuurremmers

Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel in je lijf, ook met je hormonen! Veel vrouwen ervaren tijdens een zwangerschap een vollere haarbos. Dit komt doordat er veel meer oestrogeen wordt aangemaakt dan normaal. Maar aan alle mooie dingen komen een eind en ook aan dat mooie volle bos haar. Want na een zwangerschap worden de hormoonspiegels weer normaal en wordt al dat mooie haar wat je tijdens de zwangerschap hebt gekregen weer uitgevallen, wat resulteert in dunner haar.

Dun haar door gewichtsverlies komt ook geregeld voor. Dit heeft te maken met dat mensen van de één op andere dag eetpatroon verandert. Daarmee consumeren ze ook veel minder calorieën dan normaal gesproken en daarmee ook vaak de essentiële voedingsmiddel die nodig zijn voor haargroei.

Na de overgang wordt er minder oestrogeen aangemaakt door het lichaam dan voorheen. Dit hormoon is echter belangrijk voor de haargroei van vrouwen. Zodra er dus minder oestrogeen wordt geproduceerd zal de haargroei afnemen, met dun haar als gevolg.

Onze oplossing voor plotselinge kale plekken of dun haar

Extreme haaruitval kan schrikkend zijn. Storende kale plekken kunt u camoufleren met onze haarreconstructie. Wij bieden voor elk haarprobleem een unieke onzichtbare oplossing. De haarreconstructie is een exacte kopie van uw en is daardoor niet te onderscheiden van uw eigen haar. De haarconstructie die u krijgt is uniek en wordt op maat gemaakt, want elke klant verdient een persoonlijke benadering.

Met uw nieuwe kapsel kunt u zich vrij en comfortabel bewegen. Sporten, zwemmen, fietsen en andere activiteiten vormen geen enkel probleem. U kunt zelfs douchen met uw nieuwe haar. Na een douche of een flinke regenbui kamt u uw haar met enkele streken moeiteloos in model. Zorgeloos en zelfbewust weer alles doen wat u graag wilt!

Bent u benieuwd naar onze haarreconstructie? Vraag dan een gratis brochure aan met meer informatie, ervaringen en opties. Of vul het bel mij terug formulier op, dan bellen wij u zo snel mogelijk op om meer informatie te geven.

Gratis brochure Aanvragen

De onzichtbare haarreconstructies van Echt Haar Kliniek bieden een blijvende oplossing, waardoor u weer met een zelfverzekerd gevoel de deur uit gaat. Graag bereiden wij iedereen goed voor op de behandeling. Daarom hebben wij een brochure ontwikkeld waar alle informatie in wordt genoemd. U kunt nu geheel vrijblijvend een gratis brochure aanvragen.

Gratis brochure aanvragen

U wilt graag meer informatie over onze unieke haarreconstructies? Uw haar wordt weer als nieuw binnen acht weken! Vraag onze gratis en geheel vrijblijvende brochure aan.

Waarom

EchtHaar Kliniek

 • Al 20 jaar de enige onafhankelijke haarspecialist in Nederland
 • Uw eigen kapsel weer terug
 • Duurzame haarunits voor ieder seizoen
 • Uw privacy staat voorop
 • Sfeervolle bereikbare locaties, centraal gelegen in Nederland

Meer over dun haar