Trichotillomanie

Dwangmatig haren plukken

Trichotillomanie

Trichotillomanie is een impuls-controle-stoornis waarbij iemand ( bewust of onbewust ) dwangmatig en herhaaldelijk haren uit zijn of haar eigen lichaam trekt. Voornamelijk zijn dit haren op bepaalde vaste plekken op het hoofd. Gevolgd door wimpers, wenkbrauwen, borsthaar, schaamhaar, snorhaar, baardhaar, arm- of beenhaar.

Zowel bij vrouwen, mannen als bij kinderen

Trichotillomanie is niet aan leeftijd gebonden en komt zowel bij vrouwen, mannen als bij kinderen voor. Procentueel gezien komt deze stoornis het meest voor bij vrouwen, zo’n 70 tot 80 procent.

Hoewel in het algemeen wordt aangenomen dat er in Nederland ruim 150.000 mensen lijden aan deze aandoening, is hierover nog weinig bekend. Mensen met trichotillomanie kunnen ook last hebben van andere ( pyschische ) klachten zoals: OCD ( dwangmatige gedachten hebben of dwangmatige handelingen uitvoeren ), depressies en angststoornissen. Zover wij weten bestaat er geen adequate behandeling voor trichotillomanie. Het doorbreken van het (pluk)patroon middels therapie schijnt te werken.

Haarverlies, kale plekken en dun haar

Trichotillomanie leidt op den duur tot veel haarverlies, grote kale plekken op het hoofd of sterk uitgedund hoofdhaar. Om de kale plekken of dun haar uit schaamte of uit onzekerheid, voor de buitenwereld te verbergen dragen mensen op maat gemaakte haarwerken of haaraanvullingen.

Oplossingen voor trichotillomanie

Wat de oorzaak van trichotillomanie is, het gevolg blijft hetzelfde. Wij adviseren u dan ook op consult te gaan bij uw eigen huisarts en de mogelijke oorzaken te achterhalen of een juiste doorverwijzing te krijgen. Wij van EchtHaar Kliniek bieden u een oplossing voor uw kale plekken of voor uw uitgedund haar.