Lichen Planopilaris

Aandoening van de haarzakjes op de hoofdhuid

Lichen Planopilaris

Lichen planopilaris (follicular lichen planus, lichen follicularis, lichen planopilaris atrophicans) is een aandoening van de haarzakjes op de hoofdhuid en leidt tot blijvende haaruitval met blijvende littekenvorming en kan op iedere leeftijd voorkomen waarbij vrouwen van middelbare leeftijd grotere kans hebben.

Oorzaak

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van lichen planopilaris. Wel is bekend dat het een variant is van lichen planus, een ziekte die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een ongewone reactie van het afweersysteem op bepaalde factoren als geneesmiddelen, infecties en teveel stress.

Verschijnselen Lichen Planopilaris

Frontale fibroserende alopecia. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen na de overgang en wordt gekenmerkt door terugwijkende haargrens op het voorhoofd en uitvallen van de wenkbrauwen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Tevens wordt een lichamelijk onderzoek verricht. Hierbij wordt met name gekeken naar tekenen van lichen planus op andere plaatsen op het lichaam. Daarnaast kan een biopsie van een stukje hoofdhuid en immunofluorescentieonderzoek worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.

Behandeling Lichen Planopilaris

De beste behandeling bestaat uit corticosteroïden, hetzij plaatselijk op de hoofdhuid aangebracht hetzij in tabletvorm ingenomen. Tevens kunnen antimalariapillen, antibiotica, middelen die het afweersysteem onderdrukken en een synthetische vorm van vitamine A de verschijnselen verminderen.

Vooruitzichten

Soms gaat lichen planopilaris vanzelf over, maar de aandoening kan ook vele jaren bestaan met veel haaruitval en blijvende kaalheid met blijvende littekenvorming tot gevolg.