Oorzaken voor haaruitval

OORZAKEN VOOR HAARUITVAL

WIJ HEBBEN DE PASSENDE OPLOSSING

Haaruitval is heel normaal, ieder mens verliest gemiddeld zo’n 50 – 100 haren per dag. Maar wanneer u meer haar verliest dan er weer bij groeit kan het tot kaalheid leiden.
Bij het verlies van meer dan 150 haren per dag spreken we van haarverlies. Merkt u een plotselinge toename in haaruitval? Deze klacht komt steeds vaker voor, zowel onder mannen als vrouwen, én van verschillende leeftijdscategorieën met verschillende haarstructuren. Inmiddels zijn er een aantal verklaringen hiervoor bekend. Lees op deze pagina alles over de oorzaken voor haaruitval.

Een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval. Het werd al een beetje benoemd, maar ook zonder de lichamelijke klachten kan ernstige emotionele stress de oorzaak zijn voor haaruitval. Ook zonder het krijgen van het coronavirus kan dit plaatsvinden. Zorg daarom dat je genoeg rust en ontspanning vindt. Vooral in deze moeilijke tijden is self-care belangrijk.

Voedingstekort of een tekort aan bepaalde stoffen remt het haargroei af. Het komt geregeld voor dat mensen met haaruitval een tekort hebben aan ijzer en vitamine D2. Daarnaast is vitamine B, zink en linolzuur ook belangrijk. Het is daarom belangrijk dat uw lichaam deze stoffen genoeg binnenkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld door het volgende te eten: bladgroenten, vis, eieren, peulvruchten, vlees, noten en zaden.

Haar groeit in drie fases. Als je in een bepaalde periode meer haar aan je borstel of in het doucheputje vindt, dan is dat geen reden om ongerust te worden. Sterker nog, dit is hartstikke normaal. Uw haar bevindt zich dan in de rustfase. Vooral tijdens seizoenswisselingen is de kans vergroot op een rustperiode.

Door Covid-19 kan Telogeen Effluvium voorkomen, ook wel diffuse haartuitval genoemd. Dit fenomeen houdt in dat het haarcyclus verstoord wordt. Hierbij komen teveel haren in de rustfase terecht waardoor je last kunt krijgen van plotselinge grootschalige haaruitval. De rustfase wordt hierbij getriggerd door lichamelijke stress, maar ook emotionele stress.

Lees hier meer over haaruitval door corona en diffuse haaruitval.

Een kankerpatiënt kan haar verliezen door bestralingen en chemokuren. Daarnaast ontstaan er soms kale plekken op het hoofd. Een bekende bijwerking van chemotherapie is haaruitval. dat komt omdat Cystostatica de haarvormende cellen kunnen beschadigen. Hierdoor wordt er minder of geen nieuw haar gemaakt. Het haar wordt dunner en breekt snel af of valt uit.

DHT is een hormoon dat zowel bij mannen als vrouwen voorkomt. Wanneer er te veel DHT wordt aangemaakt, gaat er DHT binden aan de androgeenreceptoren. Dit zorgt voor een kortere groeifase, verdunning van het haar en verschrompeling van het haarzakje. De overproductie van DHT is erfelijk en kan leiden tot haaruitval maar ook Alopecia Androgenetica.

De meeste geneesmiddelen die haaruitval veroorzaken doen dit door het haarfollikel versneld van de groeifase in de rustfase te brengen. De duur van deze overgangsfase wordt dan aanzienlijk korter. Het haar valt niet direct na de start van het geneesmiddel uit. Dit duurt meestal twee tot vier maanden.

Haaruitval kan voorkomen in de vroege zwangerschap of gedurende de prenatale periode. Dit komt omdat de hormonale balans van het lichaam verstoord is, wat kan leiden tot een reactie in de haarzakjes. Er ontstaat dan een toename van de hormonen oestrogeen en progesteron, wat ervoor kan zorgen dat het haar broos en dunner wordt.

Het is mogelijk dat je meer haarverlies ervaart door je gewichtsverlies. Deze vorm van haarverlies staat bekend als telogeen effluvium. Gelukkig is haarverlies meestal tijdelijk en zal het vaak weer terug groeien als je weer voldoende eiwitten gaat eten.

Wanneer de hypofyse geen TSH meer maakt, wordt de schildklier niet aangezet om schildklier hormoon te maken. Daardoor gaat de schildklier te traag werken. Als de hypofyse niet goed meer werkt spreken we van hypofyse uitval en dit kan leiden tot haaruitval.

Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogeen. De haarzakjes hebben echter oestrogeen nodig om het haar te laten groeien. Door het afnemende oestrogeengehalte hebben de haarzakjes nu minder oestrogeen tot hun beschikking. Daardoor kan het haar geleidelijk uitvallen.

Andere oorzaken voor haaruitval zijn:

  • Leeftijd: ouderdom van de haarzakjes
  • Veelvuldig gebruik van hair extentions
  • Veelvuldig gebruik van hoofddeksels
  • Herhaaldelijk te veel haarproduct in kapsel
  • Bloedarmoede

Onze oplossing voor plotselinge kale plekken of haaruitval

Extreme haaruitval kan schrikkend zijn. Storende kale plekken kunt u camoufleren met onze haarreconstructie. Wij bieden voor elk haarprobleem een unieke onzichtbare oplossing. De haarreconstructie is een exacte kopie van uw en is daardoor niet te onderscheiden van uw eigen haar. De haarconstructie die u krijgt is uniek en wordt op maat gemaakt, want elke klant verdient een persoonlijke benadering.

Met uw nieuwe kapsel kunt u zich vrij en comfortabel bewegen. Sporten, zwemmen, fietsen en andere activiteiten vormen geen enkel probleem. U kunt zelfs douchen met uw nieuwe haar. Na een douche of een flinke regenbui kamt u uw haar met enkele streken moeiteloos in model. Zorgeloos en zelfbewust weer alles doen wat u graag wilt!

Bent u benieuwd naar onze haarreconstructie? Vraag dan een gratis brochure aan met meer informatie, ervaringen en opties. Of vul het bel mij terug formulier op, dan bellen wij u zo snel mogelijk op om meer informatie te geven.

Gratis brochure Aanvragen

De onzichtbare haarreconstructies van Echt Haar Kliniek bieden een blijvende oplossing, waardoor u weer met een zelfverzekerd gevoel de deur uit gaat. Graag bereiden wij iedereen goed voor op de behandeling. Daarom hebben wij een brochure ontwikkeld waar alle informatie in wordt genoemd. U kunt nu geheel vrijblijvend een gratis brochure aanvragen.

Gratis brochure aanvragen

U wilt graag meer informatie over onze unieke haarreconstructies? Uw haar wordt weer als nieuw binnen acht weken! Vraag onze gratis en geheel vrijblijvende brochure aan.

Waarom

EchtHaar Kliniek

  • Al 20 jaar de enige onafhankelijke haarspecialist in Nederland
  • Uw eigen kapsel weer terug
  • Duurzame haarunits voor ieder seizoen
  • Uw privacy staat voorop
  • Sfeervolle bereikbare locaties, centraal gelegen in Nederland

Haaruitval