Het eigen risico wordt in 2016 verhoogd

Het eigen risico wordt in 2016 verhoogd

U heeft het waarschijnlijk al gelezen of gehoord; het eigen risico voor de zorgverzekering wordt volgend jaar verhoogd naar € 385,00.

Het verplichte eigen risico is ingevoerd in 2008. Toen ging het nog om een bedrag van € 150,00. Verzekerden moesten de eerste € 150,00 aan zorgkosten uit het basispakket zelf betalen. Sindsdien is het bedrag door de overheid jaarlijks in stappen verhoogd naar € 375,00 in 2015. Volgend jaar gaat het bedrag nog eens met € 10,00 omhoog.

Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg uit het basispakket. Maar er zijn uitzonderingen zoals bezoek aan de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg, wijkverpleging en onderzoek bij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (CVR). Alle andere behandelingen die in het basispakket staan, vallen wel onder het eigen risico. Onderzoek dat een huisarts laat uitvoeren valt onder het eigen risico. Ook behandelingen in het ziekenhuis en zorg op de spoedeisende hulp tellen mee. Als een verzekerde al voor € 385,00 aan zorg uit het basispakket heeft verbruikt, dan vergoedt de verzekeraar de kosten die er nog bij komen. Maar voor sommige soorten zorg uit het basispakket moeten verzekerden nog wel een eigen bijdrage betalen.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte worden gehouden over de ontwikkelingen en vergoedingen van de zorgverzekeraars voor het jaar 2016? Meld u hieronder aan en u wordt via onze nieuwsbrieven regelmatig op de hoogte gehouden.