DPCP behandeling werkt niet altijd bij Alopecia Areata

Het behandelen van plaatselijke kaalheid (Alopecia Areata) kan via een dermatoloog met een DPCP behandeling (diphencyprone). Maar een DPCP behandeling werkt lang niet bij iedereen. Bovendien kleven er ook nadelen aan de behandelingen. Een dermatoloog kan een behandeling adviseren wanneer patiënten een uitgebreide vorm van Alopecia Areata hebben.

Bij Alopecia Areata ontstaan er eigenlijk een ontstekingsreactie rond de haarzakjes. Door deze reactie vallen er haren uit en ontstaat er plaatselijke kaalheid. Naast een deel van het hoofdhaar kan er ook haaruitval optreden in wenkbrauwen, baard-, oksel- en schaamhaar. Een exacte oorzaak hiervan is niet te herleiden.

Hoe werkt DPCP?

DPCP is een stof die in aceton wordt opgelost. Een dermatoloog brengt DPCP aan om een allergische reactie te veroorzaken van de huid. Dit moet er voor zorgdragen dat er jeuk ontstaat ten gevolge van eczeem. De huid wordt ook schilferig en rood. Dit zijn geen prettige klachten, maar wel onlosmakelijk verbonden met de behandeling. Het is zelfs de bedoeling dat de huid allergisch reageert, want dit moet de haargroei stimuleren. Nadeel is ook dat de behandeling erg zwaar is. U moet namelijk wekelijks terugkomen op de polikliniek. Bent u zwanger, geeft u borstvoeding of heeft u een kinderwens? Dan wordt u afgeraden om een DPCP behandeling te ondergaan.

Dermatologen raden het gebruik af

Ondanks dat er situaties bekend zijn dat een DPCP behandeling wel kan werken, raden dermatologen de behandeling vaak af. Dit blijkt uit een artikel uit 2012, van dr. Jan R. Mekkes (https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/atxt/alopecia-areata-behandeling-diphencyprone.htm). Reden hiervan is de zware belasting voor de patiënt en het contacteczeem dat ontstaat bij het personeel dat de behandeling uitvoert. Daarbij geeft dr. Mekkes ook aan dat het effect van de behandeling meestal maar kort aanhoudt. Mekkes schrijft verder dat veel dermatologen deze therapie dan ook niet meer aanbieden.

Wat kan dan wel een langdurige oplossing voor Alopecia Areata zijn?

Een langdurige oplossing zonder bijwerkingen, voor Alopecia Areata kan bijvoorbeeld een haarreconstructie (link) van EchtHaar Kliniek zijn. Wij maken samen met u aan de hand van uw persoonlijke wensen en zorgvraag een behandelplan. Een haarreconstructie is eigenlijk simpel gezegd het terugbrengen van het kapsel van voor de klachten van Alopecia Areata ontstonden. Dit doen wij door een afdruk te maken van de androgene zone. Daarna bepalen wij gezamenlijk welk gedeelte nieuw haar moet krijgen en welke eigenschappen dit haar moet hebben. Als het haar klaar is bevestigen wij de haarreconstructie met één van onze bevestigingsmethodieken. Na plaatsing van de haarreconstructie knippen wij het haar in het gewenste model. Hierna zijn uw kale plekken op een natuurlijke manier gecamoufleerd.

Tijdens een persoonlijk intake gesprek kunnen wij u uitgebreid informeren over de mogelijkheden in uw eigen situatie. Wilt u graag meer weten over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact op met één van onze medewerkers via 0341-424130 of via ons contactformulier .

Bronnen:
https://www.asz.nl/specialismen/dermatologie/folders-dermatologie/21695.pdf
https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/atxt/alopecia-areata-behandeling-diphencyprone.htm

Man met Alopecia Areata DPCP behandeling niet bekend