Hoe schadelijk zijn hairextensions?

Hoe schadelijk zijn hairextensions?

Een tijdje terug werden foto’s gepubliceerd van supermodel Naomi Campbell (42), waarop duidelijk kale plekken te zien waren veroorzaakt door hairextensions. ‘Traction alopecia’, noemen de specialisten deze vorm van kaalheid. Traction alopecia is een vorm van kaalheid die veroorzaakt wordt door een lange periode spanning op de hoofdhuid en een constante druk op het haar.

EchtHaar Kliniek over hairextensions

Bij de EchtHaar Kliniek beseffen we steeds meer dat een deel van onze cliënten met dit probleem te maken hebben. Sommige cliënten zijn zelfs jonger dan 30 en proberen al de schade in hun haar te herstellen, meestal veroorzaakt door haarextensies.

Dhr. M. Bon, algemeen directeur van EchtHaar Klinieken: “We behandelen steeds meer cliënten die lijden aan haaruitval als gevolg van hairextensions. Een haarreconstructie zoals wij die adviseren is in sommige gevallen de enige manier om het haar te herstellen en hopelijk weer terug te laten groeien. En later weer haarextensies laten aanbrengen is natuurlijk uit den boze.” aldus dhr. Bon

Naomi

De foto’s van Naomi Campbell laten duidelijk zien hoe beschadigend langdurig dragen van hairextensions kunnen zijn. Dit type haarverlies wordt vaak bij Afro-Caribische vrouwen gezien, aangezien zij zeer vaak haarextensies of vlechten dragen. De gebieden rond de haarlijn zijn het meest vatbaar voor blijvende schade omdat daar het haar het meest kwetsbaar is.

“Een andere reden voor de haarbeschadiging bij deze vrouwen is het gebruik van chemische middelen en hete stijltangen. Daarnaast kunnen ook confectie pruiken de boosdoener zijn.”

Kale plekken op hoofd

Dat is ook meestal het geval bij de haarextensies: het haar groeit terug als je de extensies verwijdert. “Maar in sommige gevallen kan de schade zo erg zijn dat het op ‘alopecia areata‘ (pleksgewijze kaalheid) gaat lijken. Daar lijkt Naomi nu last van te hebben”, zegt dhr. Bon

Kale plekken zijn één van de vele nadelige neveneffecten van hairextensions. Als de extensions te strak geweven worden, dan trekken ze aan je eigen haar en veroorzaken ze de kale plekken. Daarnaast kunnen ook je haarfollikels beschadigd raken, waardoor je haar breekt aan het aanhechtingspunt. Er zijn ook veel vrouwen die last krijgen van hoofdpijn als ze eenmaal de hairextensions hebben aangebracht.